Kosthold

Jeg er opptatt av å spise balansert og variert mat ofte nok gjennom hele dagen og riktige næringsstoffer. Jeg satser på 5 måltider om dagen + frukt og f.eks. yoghurt enten som del av måltidene, eller mellom dem. Hvis jeg får i meg for lite tidligere på dagen er risikoen større for at jeg får i meg noe feil senere på dagen. Det er selvfølgelig et mål å begrense inntaket av tøyse-mat og tomme kalorier.

Dette svangerskapet ble preget av bekymring, kvalme og frustrasjon, og kostholdet ble litt deretter. Det var mye som opptok meg mer enn kosthold, og jeg syntes ganske mye synd på meg selv. Hvis jeg skal dømme etter vektoppgangen, så ble det likevel innenfor akseptable rammer, men sunn kropp i sunn kropp-prosjektet ble uansett annerledes enn jeg hadde tenkt.

Jeg hører/leser stadig vekk kommentarer om at gravide i dag er så hysteriske og overforsiktige. Det er egentlig lite som provoserer meg mer enn det. Ja, mange er nok unødig bekymra, men jeg skjønner ikke at folk ikke kan  ha respekt for at gravide ønsker å velge det beste for barna sine. Folk tar forskjellige valg, vi trenger da ikke slenge med leppa av den grunn. For min egen del er det en selvfølge å følge norske myndigheters kostholdsanbefalinger til gravide, og opplever det som helt uproblematisk.

For norske myndigheters kostholds-anbefalinger til gravide se matportalen.

1 mnd før unnfangelse og i 1. trimester anbefales det å ta folat. I tillegg bør man i hele svangerskapet ta omega 3. Jeg tar et multi-kosttilskudd beregnet for gravide/ammende. Det er lurt å holde seg unna ibuprofen (f.eks. Ibux) i svangerskap pga fare for spontanabort. Paracetamol er anbefalt i stedet.

Jeg ammer, og håper å kunne fortsette med fullamming til gutten er rundt 6 mnd. Det betyr selvfølgelig at jeg kommer til å holde meg helt unna alkohol. Utover det kommer jeg til å ta utgangspunkt i et helt vanlig kosthold, og spise normalt. Så får jeg heller kutte ut matvarer dersom det viser seg at han reagerer på noe.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s